AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić rekao je da je Dan pobede nešto što je najvrednije u modernoj istoriji Evrope.

- U tom kontekstu je danas i Dan Evrope i to je vezano za pobedu nad fašizmom. Što se tiče odnosa Rusije i Srbije, ti odnosi su rastući. Vidimo i da raste trgovinska razmena. Ovo je novi momenat u odnosima i taj nivo uvažavanja je zaista impozantan i nadam se da ćemo to uzajamno iskoristi na dobro i Srbije i Rusije – istakao je Miletić.

Foto: Tanjug

Glavna urednica srpske redakcije “Sputnjik” Ljubinka Milinčić, povodom posete predsednika Vučića Rusiji, rekla je da je podrška Rusije očekivana i da je to što se tamo događa za nas jako pozitivno.

- Mislim da je to poruka svetu da ne može baš na taj način da razgovara, kao što se u poslednje vreme pokušava razgovarati sa Srbijom, pritiscima. Male zemlje i mali narodi moraju se oslanjati na velike i Srbija se u svojoj istoriji u sudnjim trenucima uvek oslanjala na nekog velikog prijatelja, a najčešće je to Rusija – istakla je Milinčić.

Kako dodaje, naš predsednik je od Putina dobio podršku, i Rusija je rekla da će se aktivno uključiti u odlučivanje rešavanja problema Kosova.

Bivši dopisnik “Politike” iz Moskve Slobodan Samardžija, povodom proslave Dana pobede, rekao je da je u Drugom svetskom ratu Sovjetski savez pobedio, a da su ostali učestvovali u pobedi.

Foto: Tanjug

- Glavni pobednik je bio Sovjetski savez, koji je bio na udaru nacističke Nemačke. Moarm da pomenem da 9.maj od 1949. do 1965. godine nije bio državni praznik u Rusiji. Tek je Nikita Hruščov 1965. godine to obnovio, sa paradom i svim ostalim znamenjima koja to prate – podsetio je Samardžija.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović po pitanju Kosova i Metohije i najavljnih razgovora na tu temu između predsednika Srbije i Rusije, rekao je da u poslednjih 200 godina nijedna država nije pristala da se odrekne dela svoje teritorije radi ulaska u bilo kakvu organizaciju.

- Uveren sam da do toga neće doći. Kompromis je druga stvar. Bilo bi dobro da do njega dođe – zaključio je Jovanović.

#Dan Pobede

#Dejan Miletić

#Novo jutro

'